Digital delaktighet, 1 dag


Ronny Andersson har lång och gedigen erfarenhet av att planera och genomföra utbildningar och skapa kursmaterial. Efter genomförd lärarutbildning har jag arbetat fem år i grundskolan och tio år med vuxenundervisning. Större delen av dessa tio år arbetade jag som data- och ITlärare och har planerat och genomfört ett mycket stort antal kurser (Internet, Windows, Office samt grafik och dessutom terminslånga utbildningar i webbdesign och informationsmäkleri). En ansenlig del av kurserna var kurser för nybörjare och ej datavana.

1998 startade jag utbildningsföretaget IT-pedagogen Umeå.
IT-pedagogen Umeå har de sista tolv åren med stor framgång utbildat biblioteks- och skolpersonal i allmän internetkunskap, webbsökning, källkritik på webben samt barn- och ungdomsresurser på nätet. Ett större antal föreläsningar och seminarier har också genomförts.
Utbildningarna har fått mycket gott betyg för innehåll, genomförande och dokumentation.

Den utbildning som här presenteras riktar sig till alla som på något sätt deltar i kampanjen för ökad digital delaktighet (Digidel 2013). Givetvis kräver genomförandet av framgångsrika utbildningar för allmänheten stora faktakunsakper hos de som ansvarar för utbildningen. Dessa kunskaper kan inhämtas via mina kurser i internetsökning, källkritik och sociala medier.

Denna utbildning innehåller både en kunskapsdel som beställs av deltagarna själva innan kurstart. Kunskapsdelen innehåller sådant som deltagaren sedan ska ta upp i kurserna för allmänheten och kan vara både grundläggande och fördjupande.
Den andra delen av utbildningen handlar om pedagogik och undervisningstekniska frågor.

Kursdagen består av två delar:
1. En kunskapsdel som deltagarna själva preciserar innan kursstart. Exempel på områden: datorgrunder, sökning, tjänster på nätet, hur drar man nytta av nätet för egen del, underhållning på nätet, att planera sin resa via nätet, epost, källkritik, genomgång av fascinerande webbsajter, webbläsaren, säkerhet, Facebook, andra sociala medier, olika sätt att använda nätet, odla ditt intresse via nätet, släktforska via nätet etc etc
2. En pedagogisk del där jag delar med mig av min långa erfarenhet som utbildare och pedagog inom omrrådet IT och internet. Kursdelen innehåller pedagogiska tips, råd för planering och uppföljning av utbildning, råd för utformning av övningar, nivågruppering och mycket annat.

Denna kurs är en av de nya i It-pedagogens kursutbud. Kursen börjar genomföras hösten 2011.


Kursinnehåll

Kursen behandlar samtliga dessa områden:


Kunskapsdelen
Här ges möjlighet att studera och fördjupa olika kunskapsområden. Innan kursen genomförs bestäms i samråd med deltagarna exakt vilka områden som ska tas upp.
Exempel:
Datorgrunder, sökning, tjänster på nätet, hur drar man nytta av nätet för egen del, underhållning på nätet, att palnera sin resa via nätet, epost, källkritik, genomgång av fascinerande webbsajter, webbläsaren, säkerhet, Facebook, andra sociala medier, olika sätt att använda nätet, odla ditt intresse via nätet, släktforska via nätet etc etc.
I kursen ingår färdigt övningsmaterial som deltagaren sedan kan använda och anpassa till sin egen utbildningsverksamhet.


Pedagogik och metodik
Att beskriva och skapa intresse för den kurs som erbjuds.
En metod för att motivera.
Att förklara "nyttan med nätet".
Allmänna pedagogiska tips.
Hur planerar man ett undervisningssområde?
Hur genomför man ett undervisningspass på bästa sätt?
Att ansvara för lektioner och föreläsningar samt undervisning för en eller ett par personer.
Att skapa övningar och undervisningsmaterial.
Att följa upp undervisning och uppsatta kunskapsmål.
Att göra en utvärdering av kursen.


Intresseanmälan

Är du, din bibliotek eller din arbetsplats intresserade av denna kurs?
Hör av dig till Ronny Andersson, IT-pedagogen Umeå.

Ronny Andersson
tel: 070/6647527
epost: ronny@itpedagogen.com
(Maila gärna om du har nån fundering).