Internetguiden

- utbildning, referens, hjälpreda

- ett utmärkt sätt att sköta sin fortbildning inom hela internetområdet

- ett omistligt verktyg för alla som vill hålla sig uppdaterade om internetsökning, internettjänster, informationskompetens, den pedagogiska webben, källkritik och Ungdomars Nya Medialandskap.

- ett gemensamt hjälpmedel för skola och bibliotek


Abonnemangsadress


Under de senaste tio åren har jag mer än 500 gånger ansvarat för kurser, föreläsningar och utbildning för skolor, skolbibliotek och folkbibliotek. Utbildningarna har fått mycket högt betyg för innehåll, uppläggning och dokumentation.
Internetguiden är en tjänst som innehåller samtliga mina utbildningar plus ytterligare resurser för din fortbildning inom områden som berör internet och webb i bibliotekets och skolans verksamhet.


Om Internetguiden
Närmare 600 folk-, skol- och gymnasiebibliotek samt skolor, myndigheter och andra sköter idag sin fortbildning inom ämnet genom att abonnera på Internetguiden. Guiden är ett omfattande, uppdaterat och pedagogiskt hjälpmedel i Internetkunskap.
Du har nytta av Guiden för ditt eget referensarbete, när du ska hjälpa låntagare med deras frågor eller för att lära ut sökteknik och andra internetområden till låntagare, elever och kanske lärare. Guiden hjälper dig också med din generella Internetkompetens.
Är du lärare har du nytta av Guiden för att bättre kunna integrera IT och Internet i undervisningen, för planering av lektioner och för eget sökande efter information och kunskap. Guiden hjälper dig också bättre att förstå ungdomars nätanvändning.

Många av Guidens användare har funnit den vara ett omistligt hjälpmedel i arbetet.


Guidens innehåll
Nedan en kort beskrivning av Guidens huvudavdelningar.

1. Internetguiden innehåller tolv olika huvudavsnitt. Förutom utbildningarna Webbens Lärresurser (om webben som plattform för lärresurser, fortbildning och livslångt lärande) samt Webben 2013 (tio avsnitt om utvecklingen på webben) finns ytterligare tio omfattande huvudavsnitt.

2. I avsnittet Sökteknik hittar du allt om hur man söker på nätet. Se alla dessa 75 avsnitt som en utförlig referensresurs. Titta i olika avsnitt för att repetera och uppdatera eller för att kunna ge konkreta söktips åt andra. Samt givetvis för att på ett enkelt sätt hitta till de olika söktjänsterna.

3. Internetresan innehåller kortfattade genomgångar av webbresurser och möjligheter på nätet. Nya resurser och möjligheter beskrivs löpande. Ett bra sätt att snabbt lära sig grundläggande fakta om ett visst område. Till stor glädje för dig själv och ditt arbete.

4. Källkritik är en hel utbildning i konsten av värdera webbsidor. Givetvis är kunskaper om detta av stor vikt för speciellt skolan. Du som har mycket kontakt med elever och lärare har mycket att hämta i detta avsnitt av Guiden.

5. PULS – Omvärldsbevakning.

6. Informationskompetens Ett helt eget avsnitt om informationskompetens! Bakgrund, tips och idéeer.

7. Digitaliseringsprojekt Ett nytt avsnitt om pågående arbeten med digitalisering av litteratur och kulturarv.

8. Wiki, specialbevakning Avsnittet ägnas utvecklingen av olika wikitjänster på nätet.

9. Verktygslåda Verktygslådan är ett försök att sammanfatta och konkretisera sökning och annat som Guiden tar upp. Verktygslådan ger dig överblick. Avsnittet lyfter fram de bästa och viktigaste resurserna. Via länkar till texter i Guiden kan du själv avgöra hur mycket du vill fördjupa dig. Verktygslådan ger dig också en god möjlighet att faktiskt se hur mycket du behärskar bra och hur mycket du kanske behärskar mindre bra. Har du koll på allt som tas upp i avsnittet så vågar jag lova att du behärskar området.

10. För dig som undervisar Här hittar du som då och då ansvarar för undervisning i sökning, källkritik och informationskompetens mängder med förslag på uppläggning av lektioner och undervisningspass.

11. Notisbevakning Mitt på Guidens startsida finns länkar till twittrare inom skol- och biblioteksfältet, omvärldsbevakningar samt en utökad daglig bevakning av ett 60-tal sajter av intresse för skola och bibliotek.

12. Till vänster på startsidan finns rubriken Aktuellt med en del avsnitt som hjälper dig komma igång med tjänsten.

Här hittar du bland annat:
* Nyheter om sökning (viktiga nyheter inom sökområdet samlade på ett ställe)
* Veckans sökuppgift (möjlighet att träna på sökuppgifter)
* Nytt i Guiden (om förändringar och nya avsnitt i Guiden)
* Aktuella utbildningar (aktuella kurser med öppen anmälan)

Under rubriken Sajttips (till vänster på sidan) hittar du bland annat:
* Allmänt (sajttips av allmän karaktär, uppdateras ej längre)
* Dagens skolsajt (ett bra sätt att få en bättre bild av nätets skolresurser, minst 300 sajter på ett år! Besök gärna varje dag!)
* Dagens litteratursajt (ett bra sätt att få en bättre bild av nätets litteraturresurser, minst 300 sajter på ett år! Besök gärna varje dag!)
* Dagens video (en eller annan video per dag från nätets många videosajter. Besök gärna varje dag!)


Dessutom finns mängder med länktips, en speciell avdelning för Biblioteksresurser, sajttips och avsnitt med Nyheter inom Internetsökning och Webbens Lärresurser samlade.


Priser olika antal användare
Om du bestämmer dig för att abonnera får du ett användarid och lösen för att komma åt Guiden.




Enhet med 1 bibliotekarie (1 användare) 790 kronor (2 år direkt: 1290 kronor)

2 användare 1190 kronor (2 år direkt: 1890 kronor)

3-5 användare 1690 kronor (2 år direkt: 2690 kronor)

Enhet med 6-10 användare 2190 kronor (2 år direkt: 3600 kronor)

Enhet med 11-20 användare

2990 kronor
Enhet med 21-40 användare

3990 kronor
41-60 användare

4990 kronor

61-100 användare 6290 kronor

101-149 användare 7800 kronor



Totalt mer än 150 användare - Begär offert!

För abonnemang som förlängs efter det första året är priserna 85 % av ovanstående (gäller om användarantalet är minst 6). Rabatt för det andra året ges också om ett nytt abonnemang direkt tecknas för 2 år. Moms tillkommer på priserna.

Det abonnerande biblioteket eller skolan får tillgång till Guiden via ett eget användarid och lösenord.


Mera information och beställning
Mer information och beställning från:
Ronny Andersson
It-pedagogen Umeå
tel:070/6647527
epost: ronny@itpedagogen.com